Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zastosowanie pomp próżniowych w przemyśle spożywczym

Tytuł:
Zastosowanie pomp próżniowych w przemyśle spożywczym
Autorzy:
Zdanowska, Paulina
Data publikacji:
2019
Słowa kluczowe:
pompy Rootsa
pompy z wirującym pierścieniem cieczy
pompy ejektorowe parowe
technologia próżniowa
Roots pump
water rings vacuum pumps
steam jet ejectors
vacuum technology
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Omówiono zastosowania technologii pomp próżniowych w przemyśle spożywczym. Przedstawiono rozwiązania wykorzystywane np.: do liofilizacji, zagęszczania roztworów, chłodzenia próżniowego, w nadziewarkach i napełniaczach do produktów spożywczych stałych, sypkich i ciekłych, w pakowaniu próżniowym, transporcie pneumatycznym, a także te, nad którymi trwają badania naukowe, np.: suszenie próżniowe, metody kombinowane próżni z użyciem technologii – ultradźwięków, mikrofal. We wstępie wprowadzono podstawowe pojęcia dotyczące próżni. Następnie omówiono rodzaje pomp próżniowych, podstawy fizyczne zjawisk związanych z pompowaniem próżniowym, opisano budowę pomp wykorzystywanych w przemyśle spożywczym i w laboratoriach. Zaprezentowano schematycznie budowę i zasadę działania pomp Rootsa i pomp z wirującym pierścieniem cieczy stosowanych w przemyśle.
The subject of application of vacuum pump technology in the food industry was discussed. The solutions currently used in industry (eg for lyophilisation, concentration of solutions, vacuum cooling, in stuffers and fillers for solid, loose and liquid food products, in vacuum packaging, pneumatic transport) as well as those over which scientific research is ongoing (eg vacuum drying, combined vacuum methods with the use of new technologies – ultrasound, microwaves). The introduction to the study describes the basic concepts of vacuum. Then, the types of vacuum pumps, the physical basis of phenomena related to vacuum pumping, the construction of pumps popularly used in food processing and in laboratories were described. The structure and principle of operation of Roots pumps and water rings vacuum pumps for numerous industrial applications are schematically presented.
Opracowanie rekordu w ramach umowy 509/P-DUN/2018 ze środków MNiSW przeznaczonych na działalność upowszechniającą naukę (2019).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies