Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Acoustic Nonlinearity Parameter B/A, Internal Pressure, and Acoustic Impedance Determined at Pressures up to 100 MPa for 1-Ethyl-3-methylimidazolium bis[(trifluoromethyl)sulfonyl]imide

Tytuł:
Acoustic Nonlinearity Parameter B/A, Internal Pressure, and Acoustic Impedance Determined at Pressures up to 100 MPa for 1-Ethyl-3-methylimidazolium bis[(trifluoromethyl)sulfonyl]imide
Autorzy:
Zorębski, E.
Zorębski, M.
Dzida, M.
Data publikacji:
2016
Słowa kluczowe:
nonlinearity parameter
speed of sound
high pressure
ionic liquids
internal pressure
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
The nonlinearity parameter B/A, internal pressure, and acoustic impedance are calculated for a room temperature ionic liquid, i.e. for 1-ethyl-3-methylimidazolium bis[(trifluoromethyl)sulfonyl] imide for temperatures from (288.15 to 318.15) K and pressures up to 100 MPa. The B/A calculations are made by means of a thermodynamic method. The decrease of B/A values with the increasing pressure is observed. At the same time B/A is temperature independent in the range studied. The results are compared with corresponding data for organic molecular liquids. The isotherms of internal pressure cross at pressure in the vicinity of 70 MPa, i.e. in this range the internal pressure is temperature independent.
Opracowanie ze środków MNiSW w ramach umowy 812/P-DUN/2016 na działalność upowszechniającą naukę.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies