Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Rozdział ciekłej mieszaniny dwuskładnikowej w procesie destylacji dyfuzyjnej w obecności inertów

Tytuł:
Rozdział ciekłej mieszaniny dwuskładnikowej w procesie destylacji dyfuzyjnej w obecności inertów
Autorzy:
Ziobrowski, Z.
Krupiczka, R.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
mieszanina dwuskładnikowa
mieszanina ciekła
destylacja dyfuzyjna
gaz inertny
kondensacja
odparowywanie
binary mixture
liquid mixture
diffusion distillation
inert gas
condensation
evaporation
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki badań doświadczalnych rozdziału mieszaniny 2-propanol–woda w zintegrowanym procesie odparowania i kondensacji przy spływie warstewki ciekłej w obecności inertów w fazie ciekłej i gazowej. Stwierdzono duży wpływ temperatury odparowania, rodzaju gazu inertnego oraz zawartości inertu w fazie ciekłej na wielkość strumieni masowych dyfundujących składników oraz selektywność rozdziału badanej mieszaniny. Opracowano model matematyczny procesu uwzględniający opory dyfuzyjne w fazie ciekłej i gazowej.
Binary Me₂CHOH/H₂O mixt. was evapd. at 40–70°C in fulling film on vertical tube surface in presence of liq. and gaseous interts ((HOCH₂)₂ and air, Ar or He, resp.) and condensed on cooled tube surface to sep. the components of the mixt. The sepn. efficiency increased with increasing contents of (HOCH₂)₂ and Me₂CHOH in the liq. phase and increasing temp. of the phase. The math. model of the process was developed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies