Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ modyfikacji złącza obrabiarkowego 7:24 na efekty fizyczne i technologiczne procesu skrawania

Tytuł:
Wpływ modyfikacji złącza obrabiarkowego 7:24 na efekty fizyczne i technologiczne procesu skrawania
Autorzy:
Nowakowski, Z.
Data publikacji:
2015
Słowa kluczowe:
skrawanie
złącza obrabiarkowe
sztywność statyczna
chropowatość powierzchni
machining
machines interfaces
statics stiffness
surface roughness
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono porównanie klasycznego złącza o zbieżności 7:24, stosowanego we wrzecionach obrabiarek, z jego modyfikacją, pozwalającą na uzyskanie dodatkowej powierzchni kontaktu. Dla dwóch przypadków – oprawki z narzędziem trzpieniowym oraz trzpienia z narzędziem nasadzanym – przeprowadzono analizę statyczną ugięcia oraz sztywności w kierunku promieniowym. Wykonano również próby frezowania obwodowego i czołowego. Obrobione powierzchnie posłużyły do oceny parametrów chropowatości uzyskanych w różnych warunkach połączenia narzędzia z obrabiarką.
The paper presents the comparison of typical 7:24 interface with its modification, which allows to the obtainment of the additional contact surface. For the two cases: toolholder with the slot tool and pivot with cutter, the analysis of static deflection and stiffness in radial direction was carried out. The cylindrical and face milling tests were also conducted. The machined surfaces were valuated in the aspect of surface roughness parameters obtained in different interface conditions.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies