Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Możliwości wykorzystania siary krów do produkcji naturalnych probiotyków

Tytuł:
Możliwości wykorzystania siary krów do produkcji naturalnych probiotyków
Autorzy:
Pecka, E.
Zachwieja, A.
Kaszuba, J.
Ćwiertniewska, M.
Data publikacji:
2014
Słowa kluczowe:
siara krów
probiotyk
produkcja
colostrum
probiotics
production
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badaniami objęto próby siary pozyskane w dwóch stadach bydła rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej. W próbach tych określono liczbę komórek somatycznych, zawartość białka, tłuszczu, suchej masy, ogólną liczbę drobnoustrojów, kwasowość czynną, zawartość Ca, Mg, Na, Cl, P i K oraz udział albuminy surowiczej, α-kazeiny, β-kazeiny, κ-kazeiny, α-laktoalbuminy i immunoglobulin klasy G. Stwierdzono, że siara krów wieloródek utrzymywanych w systemie wolnostanowiskowym, o liczbie komórek somatycznych 0,4–1 mln/mL charakteryzuje się optymalnymi parametrami technologicznymi do produkcji probiotyków, a odnotowane wyniki mogą być pomocne w otrzymaniu surowca o pożądanych właściwościach fizykochemicznych, niezbędnych do uzyskania wysokiej jakości produktu końcowego.
Colostrum collected from cows (of varying age and fodder) was studied for no. of somatic cells and microorganisms and chem. compns. to assess its applicability in prodn. of probiotics. The colostrum contg. 0.4–1 somatic cells in 1 mL was found the most suitable raw materiel.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies