Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Listeria monocytogenes wyzwaniem dla przemysłu spożywczego - jak radzić sobie z trwałym zagrożeniem mikrobiologicznym w środowisku przetwarzania i/lub produkcji żywności?

Tytuł:
Listeria monocytogenes wyzwaniem dla przemysłu spożywczego - jak radzić sobie z trwałym zagrożeniem mikrobiologicznym w środowisku przetwarzania i/lub produkcji żywności?
Autorzy:
Niepsuj-Wójkowska, Anna
Data publikacji:
2024
Słowa kluczowe:
Listeria monocytogenes
listerioza
trwałe zagrożenia mikrobiologiczne
monitoring środowiska
listeriosis
persistent microbiological hazards
environmental monitoring
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zakażenia wywołane przez Listeria monocytogenes w obrębie łańcucha żywnościowego są poważnym zagrożeniem dla zdrowia konsumentów. Mamy coraz więcej dowodów, coraz więcej opinii naukowców na utrzymywanie się Listeria monocytogenes w środowisku przetwarzania i/lub produkcji żywności przez miesiące, a nawet lata. Jest to ważny czynnik w przenoszeniu patogenu przez żywność i główna przyczyna wielu epidemii listeriozy. W związku z tym, że czas inkubacji w przypadku inwazyjnej postaci listeriozy jest długi i wynosi nawet kilka tygodni, zazwyczaj trudno jest ustalić powiązanie pomiędzy przypadkami i dotrzeć do źródła, co więcej zidentyfikować nośnik zakażenia. Jednocześnie nie można wykluczyć nowych przypadków zachorowań, dopóki nie zostanie zidentyfikowane miejsce zakażenia.
Infections caused by Listeria monocytogenes in the food chain are a serious threat to consumer health. We have more and more evidence, more and more scientific opinions on the persistence of Listeria monocytogenes in the food processing and/or production environment for months or even years. This is an important factor in the transmission of the pathogen through food and the main cause of many listeriosis epidemics [6]. Due to the fact that the incubation time in the case of invasive listeriosis is long and can even last several weeks, it is usually difficult to establish a link between cases and to reach the source, what is more, to identify the carrier of infection [6, 17]. At the same time, new cases of disease cannot be ruled out until the site of infection is identified [6].
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies