Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ parametrów suszenia pod obniżonym ciśnieniem na kinetykę rehydratacji suszu z korzenia pietruszki

Tytuł:
Wpływ parametrów suszenia pod obniżonym ciśnieniem na kinetykę rehydratacji suszu z korzenia pietruszki
Autorzy:
Kaleta, A.
Górnicki, K.
Kościkiewicz, A.
Data publikacji:
2006
Słowa kluczowe:
temperatura
obniżone ciśnienie
suszenie
rehydratacja
pietruszka
temperature
vacuum drying
rehydration
parsley
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Badano wpływ parametrów suszenia pod obniżonym ciśnieniem na kinetykę rehydratacji suszu z korzenia pietruszki. Kinetykę procesu badano w zakresie 0-5 godzin wyznaczając względny przyrost masy rehydratowanego suszu. Aproksymacja danych doświadczalnych zaproponowanym równaniem kinetycznym dała dobre wyniki. Analiza przebiegu procesu rehydratacji wykazała, że takie parametry suszenia pod obniżonym ciśnieniem jak temperatura i ciśnienie wpływają na kinetykę rehydratacji suszu z korzenia pietruszki.
The influence of parameters of parsley root vacuum drying on the kinetics of dried product rehydration were examined. Kinetics of the process was tested within the range of 0 - 5 hours. Relative increase in mass of dried parsley root was determined. The approximation of experimental data with assumed kinetic equation gave good results. Analysis of the rehydration course showed that temperature and pressure influence on the kinetics of dried parsley root rehydration.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies