Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ czasu i warunków przechowywania wybranych odmian jabłek na wydajność tłoczenia

Tytuł:
Wpływ czasu i warunków przechowywania wybranych odmian jabłek na wydajność tłoczenia
Autorzy:
Nadulski, R.
Strzałkowska, K.
Kobus, Z.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
jabłka
sok
tłoczenie
warunki przechowywania
czas przechowywania
apples
juice
pressing
storing conditions
storing time
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczące wpływu czasu i warunków przechowywania jabłek oraz ich cech odmianowych na wydajność tłoczenia soku przy użyciu laboratoryjnej prasy koszowej. Stwierdzono, że cechy odmianowe i warunki przechowywania owoców mają istotny wpływ na wydajność tłoczenia. Wartość pH soku i zawartość ekstraktu zależą od cech odmianowych jabłek oraz czasu i warunków ich przechowywania.
The study presents the research results concerning the impact of time and conditions of storing apples and their variety properties on efficiency of pressing juice with the use of a laboratory basket-type press. It was reported that the variety properties and storing conditions of fruit significantly influence the pressing efficiency. pH value of juice and the content of extract depend on the variety properties of apples and the time and the conditions of their storing.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies