Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zagęszczanie mieszanek mastyksowo-grysowych w laboratorium i na drodze

Tytuł:
Zagęszczanie mieszanek mastyksowo-grysowych w laboratorium i na drodze
Autorzy:
Boratyński, J.
Krzemiński, J.
Data publikacji:
2005
Słowa kluczowe:
drogi
nawierzchnia asfaltowa
projektowanie
zagęszczanie
roads
asphalt pavement
design
compaction
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Najczęściej stosuje się dwie metody projektowania składu mieszanek mastyksowo-grysowych: polską opracowana przez IBDiM (ZW-SMA 2000) i amerykańską AASHTO PP41-00. Metoda AASHTO jest bardziej skomplikowana, ale daje większe możliwości projektowania. W metodzie polskiej zagęszcza się próbki ubijakiem Marshala a w metodzie amerykańskiej w żyroprasie. Ubijak Marshala powoduje rozkruszenie części ziaren kruszywa i przez to zmianę uziarnienia. Żyroprasa nie powoduje tego zjawiska. Autor proponuje wprowadzić tę metodę zagęszczania do projektowania składu mieszanek mastyksowo-grysowych w Polsce.
Two methods of stone mastic asphalt design are mostly used: Polish elaborated by IBDiM (ZW-SMA 2000) and American AASHTO PP41-00. AASHTO method is more complicated but it gives wider possibility of design. In Polish method, specimens are compacted with Marshall rammer but in American method with gyratory compactor. Marshall rammer crushes part of aggregate causing change of grading. Gyratory compactor does not do it. The author proposes to introduce this method of compaction to design of stone mastic asphalt in Poland.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies