Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Application of FT-IR spectroscopy to the specific migration study of an organotin heat stabilizer from rigid poly(vinyl chloride) into food simulants

Tytuł:
Application of FT-IR spectroscopy to the specific migration study of an organotin heat stabilizer from rigid poly(vinyl chloride) into food simulants
Autorzy:
Zeddam, Ch.
Belhaneche-Bensemra, N.
Data publikacji:
2011
Słowa kluczowe:
organocynowy stabilizator
migracja
symulant żywności
spektroskopia FTIR
organotin stabilizer
migration
food simulant
FTIR spectroscopy
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The specific migration of an organotin heat stabilizer (Irgastab 17 M0K) from rigid poly(vinyl chloride) (PVC) into food simulants is investigated. For that purpose, two fatty simulants were used: hexane and ethanol. The test conditions were 15 days at 4 °C and 40 °C and 3 hours at 70 °C. The rate of the mass variation of the films was followed as a function of time. FT-IR spectroscopy was used to investigate the migration phenomena and to estimate the diffusion coefficients by using mathematical models. The influence of various parameters such as temperature, time of contact and the nature of food simulant was considered.
Zbadano specyficzną migrację organocynowego stabilizatora termicznego (Irgastab 17 M0K) z twardego poli(chlorku winylu) (PVC) do płynów symulujących żywność. Zgodnie z unijną dyrektywą, do badań zastępczych wybrano substytuty takich płynów — heksan i etanol. Test migracji, w temp. 4 °C i 40 °C w ciągu dwóch tygodni oraz w temp. 70 °C przez 3 h, prowadzono przy użyciu próbek cienkiej folii wykonanej z PVC z dodatkiem Irgastab 17 M0K. Szybkość zmian masy folii wyznaczano jako funkcję czasu (rys. 1). Metodą FT-IR potwierdzono zachodzące zjawisko migracji (rys. 2), a pomiary absorbancji posłużyły do obliczenia, według dwóch modeli matematycznych: Arheniusa i Fick'a, współczynnika dyfuzji D (rys. 3, tabela 1). Stwierdzono, że na wielkość oznaczanej migracji specyficznej istotny wpływ wywiera zarówno temperatura i czas kontaktu, jak i rodzaj płynu symulującego żywność.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies