Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Temperature influence on volatile compounds emitted during thermo-oxidative degradation of poly(trimethylene terephthalate)

Tytuł:
Temperature influence on volatile compounds emitted during thermo-oxidative degradation of poly(trimethylene terephthalate)
Autorzy:
Dzięcioł, M.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
poli(tereftalan trimetylenu)
PTT
poliestry
rozkład termooksydacyjny
destrukcja
emisja lotnych związków
poly(trimethylene terephthalate)
polyesters
thermo-oxidative degradation
decomposition
volatile compounds emission
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The emission of volatile compounds formed during thermo-oxidative degradation of poly(trimethylene terephthalate) (PTT) was studied under isothermal conditions. The experiments were performed in a tubular furnace with a 0.025 m3/h air flow, at the temperatures of 200, 300, 400, 500, 600 and 700 °C. The weight loss of PTT and the amount of the solid degradation products were determined by gravimetric analysis. The volatile compounds were identified and quantified using gas chromatography and colorimetry methods. Analyses showed that the emitted volatiles are complex mixtures which consist of carbon oxides, aliphatic and aromatic hydrocarbons, aldehydes (including acrolein) and allyl alcohol. The temperature influence on the emission and composition of the volatile compounds evolved from PTT was discussed.
Poli(tereftalan trimetylenu) (PTT) poddano termooksydacyjnemu rozkładowi w warunkach izotermicznych, w piecu rurowym (rys. 1) w temperaturze 200, 300, 400, 500, 600 lub 700 °C, przy przepływie powietrza 0,025 m3/h. Za pomocą analizy wagowej określano ubytki masy PTT (rys. 2) oraz ilość emitowanych stałych produktów rozkładu. Lotne związki analizowano jakościowo oraz ilościowo metodami chromatografii gazowej i kolorymetrii. Wykazano, że emitowane lotne produkty rozkładu PTT są złożonymi mieszaninami, składającymi się z tlenków węgla, węglowodorów alifatycznych i aromatycznych, aldehydów (włączając akroleinę) oraz alkoholu allilowego. Omówiono wpływ temperatury procesu na emisję i skład wydzielających się z PTT produktów rozkładu (rys. 3—6).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies