Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wykorzystanie metod biotechnologicznych do otrzymywania nanocząstek metali

Tytuł:
Wykorzystanie metod biotechnologicznych do otrzymywania nanocząstek metali
Autorzy:
Maliszewska, I.
Sadowski, Z.
Skłodowska, A.
Leśkiewicz-Laudy, A.
Data publikacji:
2011
Słowa kluczowe:
nanocząstki srebra
biosynteza
pleśnie
Penicillium
silver nanoparticles
biosynthesis
moulds
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zbadano możliwość wykorzystania kosmopolitycznych pleśni z rodzaju Penicillium do zewnątrzkomórkowej syntezy nanostruktur srebra. Ocenie poddano kilkanaście pleśni wyizolowanych z naturalnego środowiska. Określono wpływ warunków reakcji, tj. wieku hodowli i stężenia biomasy na kształt, wymiary i stabilność uzyskiwanych nanocząsteczek, a także na przebieg biosyntezy. Tworzenie nanostruktur monitorowano wizualnie oraz za pomocą spektroskopii UV-VIS.
Studies on the possibilities of the application of cosmopolitan moulds of the Penicillin group type for the extracellular synthesis of silver nanostructures have been presented. A number of moulds were isolated from their natural habitat and studied. The influence of reaction conditions such as the age of the cell culture and concentration of biomass on the structure, dimensions and stability of the obtained nanoparticles as well as on this biosynthesis process as a whole was evaluated. The formation of the nanoparticles was monitored visually (Fig. 1) and with UV-Vis spectroscopy (Figs. 2-10).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies