Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of thermal stimulation on the far-red and orange-red irsl signal of a french k-rich feldspar: preliminary results

Tytuł:
The effect of thermal stimulation on the far-red and orange-red irsl signal of a french k-rich feldspar: preliminary results
Autorzy:
Fattahi, M.
Data publikacji:
2009
Słowa kluczowe:
IRSL
feldspar
far-red IRSL
orange-near-red IRSL
stimulation temperature
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Feldspar suffers from anomalous fading. Previous studies suggest that the level of fading depends on the emission band, and that the fading decreases by increasing the emission wavelengths; therefore, it is interesting to compare blue, orange and far-red IRSL emission characteristics. The purpose of this article is to make an initial consideration of some physical differences between two close emission windows. The effect of the sample temperature on far-red (λ >650 nm) and orangenear- red IRSL (λ =600-650 nm) from an identical feldspar sample is investigated. The difference in signal decay rate and thermal effects is discussed. While there is signal enhancement for far-red IRSL signals between 100-220° C, orange-near-red signals do not change. Some possible mechanisms for producing far-red and orange-near-red IRSL are discussed. This paper shows that orange-near-red IRSL and far-red IRSL thermal activation energies are different. This difference may be the cause of previously observed differences in stability of near and far-red IRSL signals.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies