Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The influence of cutting edge radius on the cutting zone state.

Tytuł:
The influence of cutting edge radius on the cutting zone state.
Autorzy:
Zębala, W.
Data publikacji:
2002
Słowa kluczowe:
strefa skrawania
promień zaokrąglenia krawędzi
ostrze skrawające
rozkład temperatury
rozkład naprężeń
cutting zone
cutting edge radius
cutting edge
temperature distribution
stress distribution
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper describes the results of cutting process modelling of medium carbon steel (0,33%C) machining by cemented carbides tools P20 with a specially prepared geometry: cutting adge radius rn = 0,01; 0,03; 0,05 mm, rake angle gamma n = 6 degrees, clearance angle alfa n = 6 degrees, tool cutting adge angle kappa r = 45 degrees, corner radius re = 0,03 mm, flat rake face. The modelling research purpose was to determine the influence of cutting edge radius on the cutting zone state (temperature and stress distribution in the tool and chip). The modelling process was realized in two stages: the initial calculations, permitting the geometry of the model and boundary condition determination and the main numerical calculations, based on the boundary element method, permitting the determination of the temperature and stress fields distributions in the cutting zone. The geometry of the model was defined from the shear angle calculation. Results of the test were presented in the form of distribution maps of temperature, Von Mises effective stress and maximum shear stress inside the whole zutting zone.
W pracy przedstawiono modelowanie procesu skrawania stali średniowęglowej (),33%C) narzędziami z węglików spiekanych grupy P20 o odpowiednio przygotowanej geometrii ostrzy: promień zaokrąglenia krawędzi skrawającej rn = 0,01; 0,03; 0,05 mm, kąt natarcia gamma n = 6 stopni, kąt przyłożenia alfa n = 6 stopni, kąt przystawienia kappa r = 45 stopni, promień naroża re = 0,03 mm, płaska powierzchnia natarcia. Celem badań modelowych było określenie wpływu promienia zaokrąglenia krawędzi skrawającej na stan strefy skrawania (rozkład temperatury i naprężeń w ostrzu i wiórze). Proces modelowania zrealizowano w dwóch etapach: obliczenia początkowe, pozwalające na ustalenie geometrii modelu i warunków brzegowych, oraz główne obliczenia numeryczne oparte na metodzie elementów brzegowych, pozwalające na określenie pól rozkładu temperatury i naprężeń w strefie skrawania. Geometria modelu została ustalona przez obliczenia kąta ścinania. Wyniki badań zapreznetowano w postaci map rozkładu temperatury, naprężeń zredukowanych według hipotezy Misesa oraz naprężeń stycznych wewnątrz całej strefy skrawania.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies