Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of cooling at limited zone of liquid supply on selected properties of workpiece surface layer.

Tytuł:
Influence of cooling at limited zone of liquid supply on selected properties of workpiece surface layer.
Autorzy:
Karpiński, T.
Sieniawski, J.
Data publikacji:
2004
Słowa kluczowe:
szlifowanie
chłodzenie oszczędne
chropowatość
naprężenia
warstwa wierzchnia
właściwości warstwy wierzchniej
grinding
economical cooling
roughness
stresses
surface layer
surface layer properties
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The paper presents the results of investigations on the effects of various cooling methods on smoothness and stresses in a surface layer of the work material in the process of surface grinding. Three methods of wheel cooling have been investigated: conventional cooling with fluid flux, a new method - the fluid is supply through radial nozzles made in the course of high-pressure moulding the grinding wheel, and the fluid is supplied through the nozzles as above with a zone limitation (Authors' patent application).
W pracy przedstawiono wyniki badań nad wpływem różnych metod chłodzenia na chropowatość i naprężenia w warstwie wierzchniej przedmiotu szlifowanego na płasko. Stosowano trzy sposoby chłodzenia: tradycyjny - zalewowy, nowy sposób - ciecz podawana przez promieniowe otwory (wykonane w ściernicy podczas prasowania) oraz ciecz podawana przez promieniowe otwory, z ograniczeniem strefowym (zgłoszenie patentowe autorów).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies