Tytuł pozycji:
Nowe trendy w zarządzaniu bezpieczeństwem wody - prognozowanie mikrobiologiczne
Prognozowanie mikrobiologiczne jest obecnie dominującym trendem w ocenie jakości zdrowotnej wody. Matematyczne modele mogą służyć do przewidywania liczby mikroorganizmów na każdym etapie procesu produkcji wody. W celu ochrony zdrowia konsumenta coraz częściej na świecie ustanawia się odpowiedni poziom ochrony (ALOP), wyrażony w liczbie zachorowań w populacji rocznie. Dlatego wśród kierunków prognozowania mikrobiologicznego na plan pierwszy wysuwana jest ocena ryzyka zdrowotnego konsumenta.
Microbiological protection is now the leading in the assessment of health quality of water. Mathematical models can be used to predict the numer of microorganisms at every stage of water production. In order to protect the kealth of the consumer in the eorld are increasingly set up Appropriate Level of Protection (ALOP) expressed for instance as a numbers of illnesses in a population per annom, Therefore consumer isk assessment has become a foreground among the fields of microbial forecasting.