Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Biopierwiastki w żywności

Tytuł:
Biopierwiastki w żywności
Autorzy:
Śmigielska, H.
Lewandowicz, G.
Gawęcki, J.
Data publikacji:
2005
Słowa kluczowe:
biopierwiastki
żywność
bioelements
food
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Substancje mineralne pełnią wiele istotnych funkcji fizjologicznych. Ich poziom oraz wzajemne proporcje w tkankach i komórkach decydują o stanie zdrowia, wpływają także na metabolizm innych składników pożywienia. Makro- oraz mikroelementy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i muszą być dostarczane z pożywieniem. W pracy omówiono współczesne poglądy na temat zalecanego spożycia składników mineralnych z dietą oraz czynniki determinujące biodostępność z pożywienia: wapnia, żelaza, miedzi, cynku, magnezu, manganu i selenu.
Mineral substances are involved in many important physiological processes. The healthy status of organisms is determined by their concentration as well as balance between them in tissues and cells. Mineral substances also affect metabolism of other food components. Macro- and microelements are crucial for proper functioning of organism and have to be provided by food products. Contemporary views regarding Recommended Dietary Allowances of mineral substances as well as factors determining bioavailability of calcium, iron, copper, zinc, magnesium, manganese, and selenium were described in this paper.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies