Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Produkty mleczarskie wzbogacone w magnez

Tytuł:
Produkty mleczarskie wzbogacone w magnez
Autorzy:
Ziarno, M.
Data publikacji:
2004
Słowa kluczowe:
produkty mleczarskie
magnez
dairy products
magnesium
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wzbogacanie żywności jest obecnie obiektem zainteresowania naukowców, ustawodawców, producentów i handlowców oraz konsumentów. Niniejszy artykuł przeglądowy jest próbą analizy kilku aspektów wzbogacania produktów mleczarskich w magnez: technologicznych, prawnych, żywieniowych. Omówiono znaczenie magnezu dla zdrowia człowieka. Poruszone aspekty technologiczne dotyczyły bioprzyswajalności, wpływu na cechy sensoryczne, stabilności, rozpuszczalności związków magnezu, interakcji z białkami mleka i wpływowi na ich stabilność termiczną. Poruszono także zagadnienia prawnej regulacji wzbogacania produktów mleczarskich w magnez. Opisano żywieniowe konsekwencje wzbogacania w magnez: ryzyko liberalnej polityki fortyfikacji żywności, spożycie ilości magnezu przekraczającej zalecany poziom, objawy hipermagnezemii.
Food fortification is a timely topic today in research, legislation, business, and consumer arenas. This review article is providing an analysis of such aspects of dairy products fortification with magnesium as technological, legislative, and nutritional. The role of magnesium for human health is reviewed. Technological aspects of dairy food fortification with magnesium concern bioavailability, flavour profile, stability, solubility of magnesium sources, interactions with milk proteins and influence on the thermal stability of milk proteins. A legislative regulation of the European Parliament of the Council and Polish Directive on the addition of magnesium to dairy foods is reported. Nutritional aspects of dairy food fortification with magnesium: the risks of the liberal fortification of foods, a risk of the consumption of magnesium levels exceeding the tolerable upper intake level, symptoms of the hypermagnesaemia are described.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies