Tytuł pozycji:
Inaktywacja mikroorganizmów wskaźnikowych jako element oceny efektywności higienizacyjnej procesu kompostowania osadów ściekowych
W przeprowadzonych badaniach analizowano skuteczność higienizacyjną procesu kompostowania osadów ściekowych. Doświadczenie prowadzono w cyklu wiosennym i letnim. Podstawą oceny technologii było tempo eliminacji drobnoustrojów wskaźnikowych z rodzaju Escherichia i Enterococus, izolowanych z różnych miejsc pryzmy kompostowej. Określano również ogólną liczebność bakterii, przetrwalników i grzybów w kompostowanej biomasie. Dodatkowo kontrolowano temperaturę w pryzmach. Wyniki badań wykazały istotny wpływ procesu kompostowania na spadek liczebności bakterii wskaźnikowych. Pałeczki coli eliminowane były po 52 dniach w cyklu wiosennym i 37 w cyklu letnim. Enterokoki wykazywały niższą, niż E. coli, wrażliwość na warunki panujące w kompostowanej biomasie i ich całkowita inaktywacja następowała tylko w cyklu letnim, w górnej i środkowej warstwie pryzmy. W czasie procesu nie stwierdzono istotnych statystycznie zmian w ogólnej liczbie bakterii, utrzymującej się stale na poziomie 10B - 10tk-g-1. Również koncentracja bakterii przetrwalnikujących nie podlegała wpływowi procesu kompostowania i wahała się w granicach 104 - 106jtk- g~L. Kompostowanie przyczyniło się natomiast do znacznej redukcji liczebności grzybów, która w ostatnich terminach doświadczalnych wynosiła zaledwie 101 - 102jtk g -1.
The aim of the investigation was the analysis of the hygienic efficiency of sewage sludge composting process. The research was conducted in two experimental cycles. The evaluation of composting sufficiency was based on the elimination rate of indicator bacteria isolated from the pile. The total number of bacteria, spore-forming bacteria and fungi was also analyzed. The results of the experiment proved significant influence of the composting process on the indicators population. The coli rods were eliminated from the pile environment after 52 days in the spring cycle, and after 37 days in the second, summer experimental cycle. Enterococci showed lower, than E. coli, suscebility to the inhibitory effect of the composting process and were totally inactivated only in the upper and central parts of the windrow during the summer cycle. The total number of bacteria was constant during the process and remained at the level l O6 - 108cfu- g-1. The population of spore-forming bacteria was not affected by the pile environment and ranged between l O4 - 106cfu- g-1. The number of fungi decreased during the process to 101 - 102cfu-g-1.