Tytuł pozycji:
Korzyści i koszty elementów logistycznych na przykładzie produkcji drobiarskiej
Artykuł dotyczy problematyki kształtowania efektywności ekonomicznej systemów logistycznych przy wykorzystaniu optymalnego prognozowania wielkości produkcji. Na przykładzie produkcji mięsa drobiowego zastosowano metody i narzędzia modelowania logistycznego w sytuacjach stochastycznych. Uwzględniono czynniki kształtujące stopień zyskowności produkcji takie, jak: jakości, czas (punkt) wymiany stada hodowlanego, poziom nasycenia sprzedaży. Uwzględniono także czynniki cenotwórcze w procesie sprzedaży. Podjęto również próbę oceny wagi jakości w kształtowaniu efektywności ekonomicznej systemu logistycznego poprzez utrzymywanie odpowiednio wysokiej jakości produkcji.
Article deals with the issues shaping the economic efficiency of logistics systems, using the optimal forecasting production volume. On the example of poultry production the authors used methods and tools connected with logistic modeling in stochastic situations. It was taking into account factors influencing the degree of profitability of production such as quality, time (point) of breeding stock exchange, the saturation level of sales. Additionally the authors considered price-setting factors in the sales process. Efforts have also tried to assess the importance of quality in shaping the economic efficiency of the logistics system by maintaining a sufficiently high quality products.