Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Magnetic properties of Fe60 Co 5 Zr 10 Mo 5 B 20 bulk amorphous and partially crystallized soft magnetic alloy

Tytuł:
Magnetic properties of Fe60 Co 5 Zr 10 Mo 5 B 20 bulk amorphous and partially crystallized soft magnetic alloy
Autorzy:
Nabiałek, M.
Szota, M.
Dospial, M.
Jędryka, J.
Data publikacji:
2010
Słowa kluczowe:
stopy żelaza
nanokryształy
struktura litych kryształów
właściwości termiczne
Fe and its alloys
nanocrystals
structure of bulk crystals
thermal properties
amorphous solids and glasses
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Study of the microstructure and magnetic properties of Fe60Co5Zr10Mo5B20 alloy as a massive plates and rods were performed. The samples were obtained by suction of a liquid alloy onto water-cooled copper mould. From the microstructure investigation it was found that samples obtained as a plates in contrast to rods have full amorphous microstructure. Samples as a rods were partially crystallized. The magnetic measurements performed on hysteresisgrapher (Ferrotester) and vibrating sample magnetometer (VSM) shown that rods have better soft magnetic properties (low coercivity field, high initial permability and saturation of the magnetization) and lesser hysteresis losses. The DSC curves were used to determine thermodynamics of measured alloys. Better thermal stability was obtained for samples in the form of plates.
Badania mikrostruktury i właściwości wytworzonych litych stopów magnetycznych Fe60Co5Zr10Mo5B20 w postaci płytek i prętów. Badane próbki zostały wytworzone przez zassanie płynnych stopów do formy miedzianej chłodzonej wodą. Z badań mikrostruktury wynika, że próbki wytwarzane w formie płytek mają strukturę całkowicie amorficzną w przeciwieństwie do prętów, które mają strukturę częściowo krystaliczną. Pomiary magnetyczne wykonane za pomocą histerezografu i magnetometru (VSM) dowiodły, że pręty są bardziej miękkie magnetycznie (posiadają niższe pole, wyższą początkową przenikalność i nasycalność magnetyczną) i mniejsze straty histerezy. Wykresy DTS zostały zastosowane do wyznaczenia termodynamiki badanych stopów. Lepsza stabilność temperaturowa została otrzymana dla próbek w formie płytek.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies