Tytuł pozycji:
Influence of boron on the microstructural surface characterization of sintered AISI 316L austenitic stainless steel
Boron is a well known as one of the best sintering enhancer for iron and ferrous alloys [1÷7]. The effects produced by the formation of a liquid phase are also detected on the sintered specimens surface. With the purpose to study this phenomenon, samples of austenitic stainless steel AISI 316L powders with three different amount of boron (0.2÷0.4 and 0.6 wt. %) were prepared. They were sintered at 1240°C for 60 minutes in pure dry hydrogen. Microstructural characterization was carried out in order to examine the effect of the liquid phase on the samples microstructure. A boron free surface layer containing a few closed pores was observed, which could be suitable for the improvement of corrosion resistance of sintered austenitic stainless steels.
Bor jest skutecznym aktywatorem procesu spiekania proszków żelaza i proszków stopowych [1÷7]. Celem przeprowadzonych badań było wyjaśnienie wpływu dodatku boru na kształtowanie się mikrostruktury i właściwości spiekanych, austenitycznych stali nierdzewnych AISI 316L. W wyniku dotychczas przeprowadzonych badań stwierdzono, że przy spiekaniu w temperaturze 1240°C w czystym wodorze przy odpowiedniej szybkości nagrzewania i dodatku boru, można uzyskać stopień zagęszczenia bliski gęstości teoretycznej, z niewielką ilością sferoidalnych i zamkniętych porów w strukturze. Na szczególne podkreślenie zasługuje tworzenie się zagęszczonej warstwy powierzchniowej z pojedynczymi izolowanymi porami, która powinna przyczynić się do podwyższenia odporności na korozję spiekanych, austenitycznych stali nierdzewnych.