Tytuł pozycji:
Przegląd technik ekstrakcyjnych wykorzystywanych na etapie wyodrębniania analitów z próbek stałych. Część 1. Klasyczne techniki ekstrakcji i ekstrakcja w stanie nadkrytycznym
Wzrost stopnia chemicznego skażenia środowiska wynikający z gwałtownego rozwoju przemysłu oraz intensywnej urbanizacji współczesnego świata to jedno z największych zagrożeń dla człowieka. We wszystkich elementach naturalnego środowiska w tym także żywności, pojawiają się różnorodne zanieczyszczenia bardzo często o promutagennym i prokancerogennym charakterze. W pierwszej części pracy przedstawi przegląd tak zwanych "klasycznych" technik ekstrakcyjnych wykorzystywanych do wyodrębniania analitów ze stałych próbek środowiskowych oraz z próbek żywności. Podano również szeroki opis techniki ekstrakcji płynem w stanie nadkrytycznym. Najnowsze techniki ekstrakcyjne ich zalety, wady oraz zastosowanie zostaną szeroko przedstawione w części drugiej niniejszego opracowania.
The extraction method used prior to isolation of organic compounds from solid matrixes is one of the most important steps of the analysis. The efficiency and selectivity of the extraction process influence on the way the clean-up and final determination methods are executed. In this part of our work we presented classic methods like Soxhlet extraction and Shake Flask Extraction with various solvents as well as one of new methods - Supercritical Fluid Extraction (SFE). The methods were described compared their advantages and disadvantages. The information can be very helpful for establishing the analytical method.