Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena wpływu stopnia zżelowania na właściwości fizykochemiczne plastyfikowanego poli(chlorku winylu)

Tytuł:
Ocena wpływu stopnia zżelowania na właściwości fizykochemiczne plastyfikowanego poli(chlorku winylu)
Autorzy:
Tomaszewska, J.
Wąsicki, A.
Zajchowski, S.
Data publikacji:
2000
Słowa kluczowe:
polichlorek winylu
właściwości fizykochemiczne
zżelowanie
polyvinyl chloride
physicochemical properties
degree of gelation
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Podjęto próbę określenia wpływu przeszłości termicznej mieszanki z plastyfi-kowanego poli(chlorku winylu) na stopień jej zżelowania i niektóre właściwości fizy-komechaniczne. Stopnie zżelowania mieszanki oznaczono na podstawie pomiarów wskaźnika szybkości płynięcia plastyfikatu. Badano ich wytrzymałość na zerwanie oraz wydłużenie względne przy zerwaniu. Ustalono, że identyczne stopnie zżelowania można uzyskać w próbkach znacznie różniących się warunkami termicznymi otrzymywania. Stwierdzono także, że dobierając odpowiednią proporcję mieszaniny granulatów wytłaczanych w różnych temperaturach można uzyskać poprawę wydłużenia względnego otrzymywanego plastyfikatu.
An attempt was made to determine the effect of thermal past of a mixture of plasticized poly(vinyl chloride) on Its degree of gelation and some physicomechanical preperaties. Degrees of gelation of the mixture were determined on the basis of measurements of the plastificate flow index. They were tested on their ruptures and unit ultimate elongations. Identical degrees of gelation were found to give in samples differing considerably one another in thermal preparation conditions. Besides it was discovered that by selecting a suitable preparation of a mixture of granulates extruded at different temperatures, the ultimate e-longation of the obtained plastificate may be imporoved.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies