Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ sposobu chłodzenia strefy skrawania na proces tworzenia i łamania wióra

Tytuł:
Wpływ sposobu chłodzenia strefy skrawania na proces tworzenia i łamania wióra
Autorzy:
Feldshtein, E.
Maruda, R.
Data publikacji:
2005
Słowa kluczowe:
toczenie
chłodzenie mgłą
kształt wióra
wskaźnik strefy skrawania
turning
cooling by emulsion mist
chip shape
chip forming area
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule przedstawiono wyniki badań wpływu sposobu chłodzenia na kształt wióra, współczynnik zgrubienia wióra kh, kąt poślizgu φ i współczynnik tarcia na powierzchni natarcia μ. Ustalono wpływ parametrów obróbki i ilości podawanego czynnika chłodzącego. W wyniku badań ustalono warunki chłodzenia mgłą emulsyjną, dla których zarejestrowano mniejsze wartości współczynnika zgrubienia wióra kh i współczynnika tarcia na powierzchni natarcia φ, większe wartości kąta poślizgu φoraz kształt wióra ułatwiający odprowadzenie go ze strefy skrawania.
In the paper the results of researches of influence of a cutting zone cooling method on the chip shape, chip thickness ratio kh shear angle φ and coefficient of friction on the race face μ are described. The influence of cutting parameters and quantity of a cooling-lubricant medium is defined. The conditions of emulsion mist cooling are defined, when the minimum values of chip thickness ratio and coefficient of friction on a race face, large values of shear angle and also chip shape, assuring its foolproof chip disposal from cutting zone, are observed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies