Tytuł pozycji:
Naturalne dodatki i uszlachetnianie pieczywa
Wykorzystanie w produkcji pieczywa naturalnych dodatków nie budzi zastrzeżeń konsumentów, wzbogaca asortyment pieczywa, poprawia cechy jakościowe, podnosi wartość odżywczą. Istnieje wiele możliwości stosowania do pieczywa dodatków naturalnych, wśród których szczególne znaczenie mają: przetwory zbożowe, przetwory mleczarskie, warzywa, przetwory ziemniaczane, produkty sojowe, orzechy, bakalie, zioła. Odpowiednia kompozycja dodatków może uczynić pieczywo żywnością funkcjonalną, wpływającą korzystnie na zdrowie ludzi.
The use of natural additives in bread industry does not evoke criticism among consumers. It enriches assortment, improves quality of bread and rises its nourishing value. There are many possibilities of using natural additives in bread making. Among the most significant are: processed cereal, dairy products, vegetables, processed potatoes, soya bean products, nuts, dates and herbs. The right proportion of additives may turn bread into functional food with beneficial effects on human health.