Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ prebiotyków na biodostępność żelaza z diet zawierających serki twarogowe

Tytuł:
Wpływ prebiotyków na biodostępność żelaza z diet zawierających serki twarogowe
Autorzy:
Modzelewska-Kapituła, M.
Kłobukowski, J.
Kornacki, K.
Data publikacji:
2007
Słowa kluczowe:
żelazo
biodostępność
prebiotyk
inulina
maltodekstryny
iron
bioavailability
prebiotics
inulin
maltodextrins
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy zbadano wpływ prebiotyków: inuliny HPX i maltodek-stryny średnioscukrzonej na biodostępność żelaza u szczurów. Jako nośnik prebiotyków zastosowano serki twarogowe zawierające 2,5% inuliny lub maltodekstryny. W grupie zwierząt przyjmujących maltodekstryny z dietą, odnotowano większą absorpcję i retencję żelaza niż w grupach kontrolnej i przyjmującej dietę z inuliną.
The effect of prebiotics: inulin and maltodextrins on bioavailabi-lity of iron in tested group of rats was studied. As a prebiotic carrier soft white cheese was used. Prebiotics were added to cheese in amount of 2,5%. The addition of maltodextrins to the diet resulted in a significant increase in absorption and retention of iron in rats compared to the control and inulin receiving groups.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies