Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ niekonwencjonalnych modyfikatorów na stabilność strukturalną i odporność termiczną wysokotemperaturowego smaru plastycznego. Cz. I

Tytuł:
Wpływ niekonwencjonalnych modyfikatorów na stabilność strukturalną i odporność termiczną wysokotemperaturowego smaru plastycznego. Cz. I
Autorzy:
Pawelec, E.
Drabik, J.
Data publikacji:
2008
Słowa kluczowe:
smar wysokotemperaturowy
właściwości fizykochemiczne
zagęszczacz
nieorganiczny modyfikator
przemysł spożywczy
high-temperature grease
physical and chemical properties
thickener
inorganic modifier
food industry
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zbadano możliwość kształtowania właściwości funkcjonalnych wysokotemperaturowego smaru plastycznego poprzez udział nietoksycznych składników stosowanych dotychczas poza techniką smarowniczą. Wykazano, że istnieje możliwość takiego ilościowo-jakościowego doboru bazy olejowej, zagęszczaczy i modyfikatorów, który pozwala na kształtowanie właściwości funkcjonalnych smaru na poziomie wymaganym aplikacją przy zachowaniu jego ekologicznego charakteru. Stwierdzono decydujący wpływ rodzaju i koncentracji modyfikatora właściwości tiksotropowych na odporność struktury smaru na działanie wymuszeń termicznych. Zastosowanie modyfikatora o bardziej rozwiniętej powierzchni, zapewnia uzyskanie smaru plastycznego o odporności i stabilności termicznej wymaganej dla smarów wysokotemperaturowych.
The possibility of the formation functional properties of grease was researched through participation of non-toxic components, which have been used until now are beyond grease technology. It was shown that there is the possibility of such a quality-quantity selection of oil base, thickeners and modifiers which allows the formation of the functional properties of grease on a level demanded by application with holding its ecological nature. Decisive influence of the type and concentration of the modifier of rheological properties on the resistance of the grease structure to the activity of thermal extortion was stated. The modifiers which have more surface area were beneficial to obtaining stability and to the thermal resistance of high-temperature grease.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies