Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The effect of moisture content and composition on tensile properties of the synthetic polymer/starch composition

Tytuł:
The effect of moisture content and composition on tensile properties of the synthetic polymer/starch composition
Autorzy:
Figiel, A.
Zięba, T.
Leszczyński, W.
Data publikacji:
2004
Słowa kluczowe:
tworzywo biodegradowalne
skrobia
polietylen
kopolimer etylen/kwas akrylowy
absorpcja wody
właściwości wytrzymałościowe przy rozciąganiu
biodegradable plastic
starch
polyethylene
ethylene/acrylic acid copolymer
water absorption
tensile properties
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Systems consisted of polyethylene - ethylene/acrylic acid copolymer - starch differing in starch content (20-47 wt. %) were prepared by extrusion. The curves describing time dependence of water absorption have been determined gravimetrically. It has been found that investigated compositions absorbed water in amount proportional to starch content. Tensile properties of the compositions depended on starch content as well as on absorbed water content. Water content (W(t)) increase caused decrease in breaking stress (sigma(max)) and linear increase in breaking strain values (epsilon(max)). Elasticity modulus (E) values decreased linearly with W(t) value increasing, to the boundary value W(m) since with E became constant.
Różniące się zawartością skrobi (20-47 % mas.) wymienione w tytule układy otrzymano metodą wytłaczania. Metodą grawimetryczną uzyskano krzywe obrazujące absorpcję wody w funkcji czasu (rys. 1). Stwierdzono, że kompozycje absorbowały wodę w ilości proporcjonalnej do zawartości skrobi. Właściwości wytrzymałościowe przy rozciąganiu kompozycji zależały zarówno od zawartości skrobi, jak i od ilości zaabsorbowanej wody. Wzrst zawartości wody (W(t)) powodował zmniejszenie naprężenia przy zerwaniu (sigma(max), rys. 2) oraz liniowy wzrost wartości wydłużenia przy zerwaniu (epsilon(max), rys. 3). Wartości modułu sprężystości (E) malały liniowo ze wzrostem W(t) aż do jej wartości granicznej W(m), począwszy od której moduł sprężystości nie ulegał już zmianie (rys. 4).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies