Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Oddziaływanie wybranych związków lizosomotropowych z monomolekularną błoną lecytynową

Tytuł:
Oddziaływanie wybranych związków lizosomotropowych z monomolekularną błoną lecytynową
Autorzy:
Trela, Z.
Hładyszowski, J.
Witek, S.
Przestalski, S.
Data publikacji:
2000
Słowa kluczowe:
związki lizosomotropowe
błony monomolekulame
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy wyznaczano izotermy sprężania mieszanych warstw monomolekularnych, formowanych z lecytyny syntetycznej (DFPC) i związków o właściwościach lizosomotropowych. Wyznaczone izobaryczne zależności średniej powierzchni molekularnej w funkcji ułamka molowego modyfikatora mają przebiegi wykazujące odchylenia od reguły addytywności, co świadczyć może o możliwości zaburzania struktury fezy lipidowej błony biologicznej w przypadku wbudowania się do niej rozważanych związków.
Compresssion isotherms of mixed monolayers at the water-air interface, formed of lecithin (DPPC) and lysosomotropic compounds (DM-n, DMW-n and DMS-n, n=l 1) at various molar fractions (x = 0.0, 0.2, 0.4, 0.6, 0.8 and 1.0) were studied. It was found that isobaric relationship between mean molecular areas and molar fraction of lysosomotropic modifier are nonlinear for most of the pressure chosen, which follows from analysis of of the experimental isotherms obtained and demonstrates the nonideal behaviour of the system under study. All the compounds studied form nonideally-behaving systems with lecithin.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies