Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Stability of second phase particles during processing by hydrostatic extrusion

Tytuł:
Stability of second phase particles during processing by hydrostatic extrusion
Autorzy:
Lewandowska, M.
Data publikacji:
2006
Słowa kluczowe:
stopy aluminium
wyciskanie hydrostatyczne
rozdrobnienie ziaren
wydzielenia
intermetaliki
aluminium alloys
hydrostatic extrusion
grain refinement
precipitates
intermetallic particles
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the present work, the stability of second phase particles in an aluminium alloy during the processing by hydrostatic extrusion and their effect on the process of grain refinement have been investigated. Two types of intermetallics: primary particles and secondary precipitates have been taken into account. The results have shown that the processing by hydrostatic extrusion affects both types of them. The secondary plate-like precipitates transform into spherical particles. Primary particles decrease slightly their size, change their shape into more regular and become more uniformly distributed in the matrix. Intermetallics of both types affect also the process of grain refinement which is favoured by the presence of large primary intermetallics whereas delayed by small precipitates.
W niniejszej pracy analizowano stabilność cząstek drugiej fazy w stopach aluminium podczas kształtowania metodą wyciskania hydrostatycznego. Analizę przeprowadzono dla dwóch rodzajów cząstek: (1) pierwotnych cząstek faz międzymetalicznych oraz (2) wtórnych wydzieleń faz międzymetalicznych. Uzyskane wyniki pozwoliły ustalić, że proces wyciskania hydrostatycznego powoduje rozdrobnienie i zmianę kształtu wydzieleń z płytkowego na sferoidalny. Wykazano także, że pierwotne cząstki faz międzymetalicznych podczas procesów wyciskania hydrostatycznego nieznacznie zmniejszają swoje rozmiary, ich kształt staje się bardziej regularny, a rozmieszczenie bardziej jednorodne. Określono także wpływ tych cząstek na proces rozdrobnienia ziarna. Stwierdzono, że duże cząstki pierwotnych faz międzymetalicznych sprzyjają procesowi rozdrobnienia ziarna, natomiast wtórne wydzielenia opózniają ten proces.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies