Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ metody koagulacji na zmianę optymalnego odczynu

Tytuł:
Wpływ metody koagulacji na zmianę optymalnego odczynu
Autorzy:
Gumińska, J.
Data publikacji:
2006
Słowa kluczowe:
jakość wody
wody powierzchniowe
koagulacja
uzdatnianie wody
water quality
surface water
coagulation
water treatment
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wody powierzchniowe, które nawet w okresie zimowym nie spełniają wymagań jakości wody przeznaczonej do spożycia, muszą być uzdatniane w oparciu o dwie metody koagulacji tzn. objętościową oraz w złożu filtracyjnym, której wybór jest przede wszystkim uzależniony od temperatury ujmowanej wody. O skuteczności obu metod decyduje m. in. utrzymanie odczynu optymalnego, który w przypadku koagulacji w złożu filtracyjnym ma szczególnie decydujący wpływ.
Surface waters which even in winter time do not meet quality requirements for drinking water need treatment with application of Iwo coagulation methods i.e. in conventional treatment and direct filtration. The process should be carried out under optimum range of the pH which is decisive especially for the effectiveness of direct filtration.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies