Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Technologia chłodnicza żywności (33)5. Wykorzystanie mrożonej żywności

Tytuł:
Technologia chłodnicza żywności (33)5. Wykorzystanie mrożonej żywności
Autorzy:
Postolski, J.
Data publikacji:
2008
Słowa kluczowe:
mrożenie żywności
technologia chłodnicza żywności
refrigeration food
refrigeration food technology
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Po cyklu artykułów poświęconych problematyce przechowywania i dystrybucji mrożonej żywności, w których omówiono m. innymi praktykę przechowalnictwa przemysłowego, jakość i trwałość mrożonej żywności, łańcuch chłodniczy w obrocie żywnością mrożoną oraz wybrane problemy jej dystrybucji, tą publikacją otwieramy kolejny cykl siedmiu publikacji poświęconych wykorzystaniu żywności mrożonej. Pierwszy z artykułów poświęcony jest podstawom teoretycznym procesu rozmrażania. Znajdujemy w nim m. innymi zależności opisujące ilość ciepła niezbędnego do całkowitego rozmrożenia produktu oraz przykładowe wzory pozwalające obliczyć czas procesu rozmrażania. Część druga tego cyklu poświęcona będzie omówieniu tradycyjnych technik rozmrażania przemysłowego.
This is Ihe following part of the series of the papers dealing with frozen food storage and distribution including industriaI frozen food storage, quality and storage life, important features of cold chain and its elements including large cold storage facilities, commercial refrigeration facilities as well as household refrigeration facilities. The present part opens new series of seven parts dealing with frozen food. The present part deals with theoretical principles of thawing process. Relationships for calculation of heat load necessary to completely thaw of frozen foodstuff as well as exemplary equations for calculation of thawing time have been presented. The second part of the paper will deal with traditional thawing techniques.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies