Tytuł pozycji:
Jakość mlecznych napojów fermentowanych suplementowanych dodatkami pochodzenia roślinnego
Mleczne napoje fermentowane, ze względu na swoje szczególne właściwości, stanowią cenne uzupełnienie codziennej diety człowieka. Uwzględniając częstotliwość wprowadzania wyrobów innowacyjnych, najbardziej dynamicznym segmentem rynku produktów spożywczych są mleczne napoje fermentowane, a szczególnie jogurty. Producenci, chcąc zaspokoić gusta konsumentów, zachowując jednocześnie wysoką jakość i bezpieczeństwo wyrobów, coraz częściej stosują substancje dodatkowe do żywności. Pozwala to na wdrożenie nowych technologii produkcji, rozszerzenie oferty handlowej, jak również zwiększenie konkurencyjności na rynku. Celem pracy jest przedstawienie zagadnień związanych ze wzbogacaniem mlecznych napojów fermentowanych w dodatki pochodzenia roślinnego.
Fermented milk drinks, due to their certain properties, have become a valuable supplement of humans' everyday diet. Taking into consideration the frequency of introduction of innovative products, the most dynamic sector of the food market is the sector of fermented milk drinks, especially yoghurts. The manufacturers, aiming to meet and satisfy customers' demands, often introduce additional ingredients, as to maintain the high quality and safety of the final product. That leads to; introduction and employment of new technologies in the production process, introduction of new products to the customer as well as increase in the competition between the manufacturers. The aim of the research is to present topics related to the supplementation of fermented milk drinks with plant extracts.