Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Czy stać nas na marnowanie żywności?

Tytuł:
Czy stać nas na marnowanie żywności?
Autorzy:
Achremowicz, B.
Data publikacji:
2012
Słowa kluczowe:
straty żywności
pomoc żywnościowa
niedożywienie
food losses
food aid
malnutrition
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Problem marnotrawstwa żywności dotyczy konsumentów (powodują 42 % strat), producentów (39 %, handlowców (19 %). W UE straty żywności wynoszą 89 mln t (w Polsce 9 mln t) rocznie. Parlament Europejski zamierzał ograniczyć coroczną pomoc żywnościową o 60 mln euro. Podjęto także rezolucję o wzmożeniu działań w celu ograniczenia marnotrawstwa. Rok 2014 ma być ogłoszony "Europejskim rokiem przeciwdziałania marnotrawstwu żywności".
The problem of food wastage concerns the consumers (generating 42 % loss), manufacturers (39 %) and salesmen (15 %). In the EU, food losses equal to 89 million tons (in Poland - 9 mln) per year may be observed. The European Parliament has intended to restrict the annual food aid by 60 million EURO. The resolution on strengthening the operations to stop the food waste has been also undertaken. The year 2014 is to be declared the European Year against food wastage.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies