Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Piekarskie kultury starterowe: II. Dobór medium ochronnego dla procesu liofilizacji

Tytuł:
Piekarskie kultury starterowe: II. Dobór medium ochronnego dla procesu liofilizacji
Autorzy:
Diowksz, A.
Włodarczyk, M.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
piekarskie kultury starterowe
proces liofilizacji
bakterie mlekowe
drożdże
medium ochronne
bakery starter cultures
freeze drying process
lactic acid bacteria
yeasts
protective medium
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W procesie liofilizacji piekarskiej kultury starterowej stosowano naturalne środowisko ochronne sporządzone z mąki żytniej i sojowej, wzbogacone w glukozą i sacharozą. Medium ochronne przygotowywano dwuetapowo: pierwszą fazą poddawano 22-godzinnej fermentacji w temperaturze 30°C, procesowi zamrażania i liofilizacji poddawano drugą fazą. Uzyskany preparat zawierał 2.3 x 109 komórek bakterii mlekowych w 1 g, a drożdży 8.0 x 107 jtk/g. Próby trwałości uzyskanego preparatu wykazały, że po trzech miesiącach przechowywania w temperaturze pokojowej pakowanych próżniowo liofilizatów kultura starterowa zachowywała liczebność bakterii mlekowych na poziomie 109 jtk/g, a drożdży o dwa rządy wielkości niżej.
A natural protective medium based on rye and soy flours supplemented with glucose and sucrose was used in freeze drying of bakery starter culture. The medium was prepared in two-phase manner: first phase was fermented in 30°C in 22 hours, second phase was subjected to freezing and freeze drying process. The obtained starter culture contained lactic acid bacteria on the level of 2.3 x 109 CFU/g and yeasts 8.0 x 107 CFU/g. After 3 months storage under vacuum at room temperature the starter culture retained the number of LAB on the level of 109 CFU/g and yeasts by two orders lower.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies