Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Mieszanie materiałów ziarnistych : model reakcji następczych - rozwiązanie numeryczne

Tytuł:
Mieszanie materiałów ziarnistych : model reakcji następczych - rozwiązanie numeryczne
Autorzy:
Szatko, W.
Data publikacji:
2000
Słowa kluczowe:
materiał ziarnisty
mieszanie
model Rose'a
model Fan'a
mieszalnik spiralno-łopatkowy
grain material
mixing
Rose model
Fan model
spiral blade system
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono omówienie teorii mieszania materiałów ziarnistych oraz modeli kinetycznych opisujących ten proces. Na podstawie wybranych założeń modeli Rose'a i Fan'a zaproponowano nowy model procesu - wykorzystujący analogią do przebiegu chemicznych reakcji następczych. Siłą napędową procesu jest homogenizacja, która warunkuje ujawnienie tendencji do segregacji mieszanego układu. Model zastosowano do opisu mieszania układu trójskładnikowego w mieszalniku spiralno-łopatkowym.
In the paper the discussion theories of the grain materials mixing and the kinetic models describing these process was presented. On the basis of the Rose and Fan models assumptions the new model was proposed which is using analogy of the process course to the sequence chemical reactions. The power force of the process is homogenisation which conditions the tendencies to segregation in the mixed components disclosing. New model was used to describing the mixing of the three components system in the spiral blade system.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies