Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ materiału rdzenia na właściwości funkcjonalne dwuosiowego grubowarstwowego czujnika transduktorowego

Tytuł:
Wpływ materiału rdzenia na właściwości funkcjonalne dwuosiowego grubowarstwowego czujnika transduktorowego
Autorzy:
Frydrych, P.
Szewczyk, R.
Salach, J.
Trzcinka, K.
Data publikacji:
2011
Słowa kluczowe:
pomiary pola magnetycznego
czujnik transduktorowy
stopy amorficzne
technologia grubowarstwowa
elektrotechnika
magnetic field measurements
fluxgate sensor
amorphous alloys
thick-layer technology
electrical engineering
electrotechnics
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W referacie przedstawiono nowe, miniaturowe, dwu-osiowe czujniki transduktorowe. Przedstawiono także wyniki badań charakterystyk czujników z rdzeniami z taśm amorficznych o dwóch różnych składach chemicznych: Fe67Co18Si1B14 i Fe40Ni50Mo8B2. Rdzenie kształtowano zarówno w technologii fotolitografii, jak i poprzez wykrawanie. Wyniki pomiarów wskazują, że opracowane czujniki charakteryzują się wysoką czułością, niewielką niepewnością wskazań i niewielkim poborem mocy, co wskazuje na możliwość ich zastosowania w systemach mobilnych.
Paper presents new, miniature, two-axis fluxgate sensors. Characteristics of sensors with core made of amorphous alloys Fe67Co18Si1B14 and Fe40Ni50Mo8B2 formed with photolitography and cutting technology are presented. Results indicate, that developed sensors exhibit high sensitivity, low uncertainty as well as low power consumption.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies