Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Numeryczny opis roztwarzania dodatku stopowego w ciekłej stali przepływającej przez kadź pośrednią

Tytuł:
Numeryczny opis roztwarzania dodatku stopowego w ciekłej stali przepływającej przez kadź pośrednią
Autorzy:
Cwudziński, A.
Data publikacji:
2013
Słowa kluczowe:
ciekła stal
dodatek stopowy
kadź pośrednia
modelowanie numeryczne
liquid steel
alloy addition
tundish
numerical modelling
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W niniejszej pracy zaprezentowano wyniki symulacji numerycznej roztwarzania dodatku stopowego w ciekłej stali. Do opisu zachowania się dodatku stopowego w ciekłej stali skorzystano z programu Ansys-Fluent® i modelu „Species”. Badanym obiektem była jednowylewowa kadź pośrednia. Do modyfikacji przestrzeni roboczej kadzi pośredniej zastosowano podstrumieniowy regulator turbulencji, przegrodę i przelew. W efekcie wykonanych obliczeń otrzymano: pola przepływu ciekłej stali i krzywe stężenia dodatku stopowego w ciekłej stali.
The paper presents results of numerical simulation of alloy addition digest in liquid steel. For description of alloy addition behavior in the liquid steel Ansys-Fluent® program with species model was applied. The test facility was one strand slab tundish. Subflux turbulence controller, dam and weir were used for modification of tundish internal working space. As a result of the computations carried out, liquid steel flow fields and curves of alloy addition concentration in liquid steel were obtained.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies