Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Cryopreservation analysis considering degree of crystallisation using fuzzy arithmetic

Tytuł:
Cryopreservation analysis considering degree of crystallisation using fuzzy arithmetic
Autorzy:
Piasecka-Belkhayat, Alicja
Skorupa, Anna
Data publikacji:
2024
Słowa kluczowe:
cryopreservation
crystallisation
vitrification
trapezoidal fuzzy number
α-cuts concept
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
This article presents numerical modelling of the heat transfer process in a sample during cryopreservation by vitrification in a microfluidic system. Single-phase flow of the working fluid in the microchannels during warming was considered, while two-phase flow during cooling. The mathematical model is based on the Fourier equation with a source term that takes into account the degree of ice crystallisation. Fuzzy thermophysical parameters were assumed in the model. The problem was solved by the finite difference method and the fourth-order Runge-Kutta algorithm, using the concept of α-cuts. The results of numerical simulation were compared with the results from the literature.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies