Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Optimization and kinetics studies of lead concentrate leaching using fluoroboric acid

Tytuł:
Optimization and kinetics studies of lead concentrate leaching using fluoroboric acid
Autorzy:
Sabouti, Arash
Rezai, Bahram
Hoseinian, Fatemeh Sadat
Moradkhani, Davood
Data publikacji:
2019
Słowa kluczowe:
lead concentrate
fluoroboric acid
hydrometallurgy
optimization
kinetics
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
In this study, the feasibility of lead dissolution from lead concentrate using fluoroboric acid by hydrometallurgical method was investigated in order to aviod the disadvantages of the pyrometallurgical processes. The effects of important operating parameters such as leaching time, liquid/solid ratio, stirring speed, temperature and fluoroboric acid concentration on the lead recovery were investigated using response surface methodology (RSM) based on the central composite design (CCD) model. The results show that the optimum conditions for the high lead recovery were: leaching time= 30 min, liquid/solid ratio= 10, stirring rate= 500 rpm, temperature= 80oC and fluoroboric acid concentration= 3.35 mol/L. More than 94% of lead was recovered in the optimum conditions. The results indicated that the liquid/solid ratio, fluoroboric acid concentration, temperature and leaching time were the most effective parameters on the process efficiency, respectively. Dissolution kinetics studies of lead in the fluoroboric acid were also evaluated. The chemical reaction was determined as the controlling mechanism of reaction at the shrinking core model. The activation energy was determined using Arrhenius model as 5.99 kJ/mol.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2020).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies