Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badania adsorpcji białek na powierzchni biomasy w procesie enzymatycznej hydrolizy słomy kukurydzianej do fermentowalnych cukrów prostych

Tytuł:
Badania adsorpcji białek na powierzchni biomasy w procesie enzymatycznej hydrolizy słomy kukurydzianej do fermentowalnych cukrów prostych
Autorzy:
Dąbkowska, K.
Sobieszuk, P.
Pilarek, M.
Data publikacji:
2017
Słowa kluczowe:
adsorpcja białek
biomasa
hydroliza enzymatyczna
słoma kukurydzy
protein adsorption
biomass
enzymatic hydrolysis
corn straw
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedstawiono wyniki analizy adsorpcji białek zawartych w przemysłowym celulolitycznym preparacie enzymatycznym na poddanej obróbce wstępnej biomasie słomy kukurydzianej. Słoma kukurydziana i wyizolowana z niej lignina zostały użyte jako substraty w procesie enzymatycznego uwalniania cukrów prostych. Obróbkę wstępną biomasy prowadzono w środowisku alkalicznego 2-proc. roztworu H₂O₂ (pH 11,5). Wyznaczono wydajność hydrolizy glukanów (uzyskano 80,5%) i ksylanów (88,2%), stanowiących frakcje wstępnie obrobionej biomasy. Wyniki badań adsorpcji białek enzymatycznych na cząstkach surowca oraz ligninie opisano modelami izotermy Langmuira. Na podstawie tego modelu wyznaczono izotermy adsorpcji enzymów na polisacharydach zawartych w biomasie surowca.
Corn straw biomass was pretreated with H₂O2₂ in alk. medium and then hydrolyzed in presence of a com. enzyme formulation at 50°C to produce glucose and xylose (yields 80.5% and 88.2%, resp.). The adsorption of enzymes on the raw material was described with Langmuir model isotherms.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies