Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badanie ekstrakcji substancji biologicznie aktywnych z pąków brzozy (Betula) ditlenkiem węgla w stanie nadkrytycznym

Tytuł:
Badanie ekstrakcji substancji biologicznie aktywnych z pąków brzozy (Betula) ditlenkiem węgla w stanie nadkrytycznym
Autorzy:
Stocki, Marcin
Bakier, Sławomir
Isidorov, Valery
Data publikacji:
2019
Słowa kluczowe:
chromatografia gazowa
spektrometria
medycyna ludowa
substancja biologiczna
ekstrakt brzozowy
gas chromatography
spectrometry
folk medicine
biological substance
birch extract
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Pąki brzozy brodawkowatej (Betula pendula) oraz brzozy omszonej (Betula pubescens) poddano ekstrakcji ditlenkiem węgla w stanie nadkrytycznym (300 bar, 50°C). Wydajność procesu wynosiła odpowiednio 25,27 ± 1,27% i 19,73 ± 1,72%. Skład chemiczny ekstraktów oznaczono metodą chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią mas. Stwierdzono, że wyciągi są bogate w substancje biologicznie aktywne (seskwiterpeny, triterpeny, flawonoidy).
Betula pendula and Betula pubescens birch buds were extd. with supercrit. CO2 at 50°C under 300 bar. The extn. yields were 25.27 ± 1.27% and 19.73 ± 1.72%, resp. Chem. anal. of exts. was performed used gas chromatog. coupled with mass spectrometry. The exts. were rich in biol. active compds. (sesquiterpenes, triterpenes, flavonoids).
Badania wykonano w ramach projektu promującgo rozwój młodych naukowców nr MB/ZWL/1/2018, finansowanego ze srodków MNiSW.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies