Tytuł pozycji:
Metoda określania optymalnej wilgotności ziarna gryki przeznaczonego do płatkowania
W pracy przedstawiono metodę doboru optymalnej wilgotności próbek ziarniaków (kaszy) gryki przeznaczonych do płatkowania. Metoda została oparta na modelowaniu matematycznym funkcji masy płatków akceptowalnych jakościowo w zależności od wielkości szczeliny roboczej gniotownika oraz wilgotności początkowej surowca. Metodę zilustrowano przykładem przygotowania i płatkowania ziarniaków gryki w gniotowniku „TYTAN” H-759. Trwałość płatków określano wykorzystując tester laboratoryjny typu TG-01.
Paper presented the method of selecting optimum moisture content of the buckwheat grain (groats) intended to faking. The method was based on mathematical modeling of the function of flakes’ mass acceptable by quality, depending on the clearance of working gap in crusher and initial moisture content of material. Method was illustrated by an example of buckwheat grain preparation and flaking in TYTAN H 759 crushing mill. Stability of the flakes was tested in TG – 01 type laboratory tester.