Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ zawartości środka porującego na właściwości wytworów porowatych chemicznie sieciowanych na bazie polietylenu

Tytuł:
Wpływ zawartości środka porującego na właściwości wytworów porowatych chemicznie sieciowanych na bazie polietylenu
Autorzy:
Stasiek, A.
Raszkowska-Kaczor, A.
Data publikacji:
2013
Słowa kluczowe:
polietylen
PE
pianka
wytwór porowaty
sieciowanie
środek porotwórczy
polyethylene
foam
porous product
crosslinking
blowing agent
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Proces wytłaczania folii z polietylenu z dodatkiem środka spieniającego, środka sieciującego i nukleanta był wykonywany przy temperaturze stref grzejnych cylindra 110, 115, 115°C i temperaturze głowicy 120°C. Sieciowanie i porowanie otrzymanego materiału prowadzono w temperaturze 230°C przez okres 300 s. Zbadano wpływ zawartości środka porującego na takie właściwości pianek chemicznie sieciowanych jak gęstość pozorna całkowita i twardość. Badania prowadzono przy stałej zawartości środka sieciującego i nuklenta. Dla pianki o najniższej gęstości określono wpływ czasu sieciowania i porowania na jej gęstość pozorną całkowitą i twardość. Stwierdzono znaczny wpływ zawartości środka porującego, a także czasu sieciowania i porowania na oznaczane właściwości pianek.
The composition of polyethylene, crosslinking agent, blowing agent and nucleant was extruded at 110, 115, 115 °C of heating zone of barrel and head temperature 120 °C. Crosslinking and blowing process of extruded material were realized at 230 °C and for 300 s. The influence of blowing agent content on chemically crosslinked foams properties has been presented. The investigations have been carried out at constant content of crosslinking agent and nucleant. The results of investigating of the influence of time crosslinking and blowing processes on density and hardness for foam with the smalest density have been determined in this work. The results obtained show that, content of blowing agent and time of crosslinking and blowing processes had significant influence on foam properties.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies