Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fiber sensors based on the Bragg gratings in security systems

Fiber optic sensors have a number of advantages, the most important of which are resistance to electromagnetic interference, low weight and the ability to be embedded in the measured structure. The most promising are sensors based on fiber Bragg gratings. They have a number of advantages, for example they allow to create distributed measurement arrays that contain multiple sensors. In addition, they are insensitive to vibrations of the optical power source. The variety of applications for fiber Bragg grating based sensors has resulted in production of Bragg fiber grating with different spectral characteristics. Homogeneous fiber Bragg gratings have sharp side spectra that can influence the processing characteristics of a temperature sensor. An apodization method is used to align the side lobes, which is one of the means of modifying the spectral shape.
Czujniki światłowodowe posiadają szereg zalet, z których najważniejsze to odporność na zakłócenia elektromagnetyczne, niska waga i możliwość wbudowania w mierzoną strukturę. Najbardziej obiecujące są czujniki oparte na światłowodowej siatce Bragga. Mają one szereg zalet, np. pozwalają na tworzenie rozproszonych macierzy pomiarowych, które zawierają wiele czujników. Ponadto są one niewrażliwe na drgania źródła zasilania optycznego. Różnorodność zastosowań czujników z światłowodowymi siatkami Bragga spowodowała, że produkowane są siatki o różnych charakterystykach spektralnych. W siatkach jednorodnych granice widma są bardzo ostre, mogą wpływać na charakterystykę przetwarzania czujnika temperatury. Do wyrównania wstęg bocznych stosuje się metodę apodyzacji, która jest jednym ze sposobów modyfikacji kształtu spektrum.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa Nr 461252 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki" - moduł: Popularyzacja nauki i promocja sportu (2020).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies