Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ługowanie substancji powstrzymujących kiełkowanie z nasion buraka ćwikłowego

Tytuł:
Ługowanie substancji powstrzymujących kiełkowanie z nasion buraka ćwikłowego
Autorzy:
Domoradzki, M.
Domoradzka, O.
Korpal, W.
Data publikacji:
2003
Słowa kluczowe:
ługowanie
zanieczyszczenie
nasiona
kiełkowanie nasion
burak ćwikłowy
germination inhibitors
leaching
seeds
germination capacity
red beet
Język:
polski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki ługowania substancji nieorganicznych (jonowych) i organicznych z nasion buraka ćwikłowego odmiany Czerwona Kula. Wyznaczono równania opisujące kinetykę ługowania nasion wodą odnotowując poprawę energii i zdolności kiełkowania nasion. Wyznaczono krzywe równowagi dla ługowania nasion surowych i wykonano ługowania okresowe 4 stopniowe pozwalające na usuniecie ok. 80% substancji organicznych oraz jonowych i przyspieszenie kiełkowania nasion o ok. 4 dni.
Paper presents the results of leaching inorganic (ionic) and organic germination inhibitors from the seed of red beet, Czerwona Kula cultivar. The equations describing kinetics of leaching the seeds with water were derived and an improvement of germination energy and capacity was noted. The equilibrium curves were determined for leached raw seeds; carried out 4-stage periodical teachings made possible to remove about 80% organic and ionic inhibitors and to accelerate seed germination by about 4 days.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies