Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Rola inżynierii chemicznej i procesowej w rozwoju przemysłu spożywczego

W pracy pokazano, w jakim stopniu wprowadzenie wiedzy technicznej, w tym inżynierii chemicznej, do technologii żywności wpłynęło na rozwój przemysłu spożywczego, jego mechanizację i automatyzację i ostatecznie zdecydowało o jego nowoczesności. Podano przykłady wykorzystania teorii przenoszenia pędu, ciepła i masy w projektowaniu procesów produkcji żywności. Omówiono uwarunkowania surowcowe, higieniczne i jakościowe, które wymagają łączenia inżynierii chemicznej z naukami biologicznymi i chemicznymi. Wskazano przykładowe obszary w technologii żywności, w których łączenie wiedzy z różnych dziedzin jest bardzo pożądane.
The effect of implementation of technical knowledge, including chemical engineering, on the development of food industry is described. Today food industry is a modem one fully mechanised and considerably automated. Examples of the use of theories of momentum, heat and mass transfer in design of food processing processes are given. Conditions arising from raw material properties, hygienic and quality requirements need welding chemical engineering with chemistry and biology. Areas of food technology in which there is a great need for co-operation with other sciences are illustrated.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies