Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ionic liquids as fire properties modifiers of polymers – a review

Tytuł:
Ionic liquids as fire properties modifiers of polymers – a review
Autorzy:
Rudnik, Ewa
Data publikacji:
2025
Słowa kluczowe:
fire retardants
ionic liquids
polymers
flammability
cone calorimetry
Język:
angielski
Dostawca treści:
BazTech
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie  Pełny tekst  Link otwiera się w nowym oknie
Recently, ionic liquids have been studied intensively as potential flame retardants for polymers. Ionic liquids (ILs) are compounds completely composed of ions with melting point below 100°C. Given the set of tuneable properties, ILs are used in a wide range of applications, including organic synthesis, analysis, extraction and separation processes, high-temperature lubricants, heat-transfer fluids, and thermal energy storage. ILs have emerged as a new option for fire safety applications. The review presents recent developments in the use of ionic liquids (ILs) for designing polymer materials endowed with enhanced flame retardancy. The fire properties of polymers being reviewed are reactions to small flames (limiting oxygen index, vertical burning test) and cone calorimetry. The fire properties measured in the cone calorimeter are discussed, including heat release rate and smoke production. The possible flame retardance mechanisms of ionic liquids are discussed.
Opracowanie rekordu ze środków MNiSW, umowa nr POPUL/SP/0154/2024/02 w ramach programu "Społeczna odpowiedzialność nauki II" - moduł: Popularyzacja nauki (2025).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies