Tytuł pozycji:
Porównanie skuteczności działania i żywotności filtrów dzbankowych do wody
W pracy przedstawiono wyniki badań skuteczności działania i żywotności filtrów dzbankowych do wody wytwarzanych przez trzech różnych producentów. Przeprowadzone badania wykazały, że filtry dzbankowe charakteryzowały się stosunkowo niską skutecznością zatrzymywania chlorków, siarczanów i żelaza, oraz zmniejszania twardości ogólnej. Jednak nawet w 3 i 4 tygodniu badań w przefiltrowanych próbach wody nie stwierdzono przekroczenia dopuszczalnych norm określonych w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Wykazano jednak, że już po 3 tygodniach stosowania filtry dzbankowe do wody przestają spełniać swoją funkcję. Liczba drobnoustrojów mezofilnych w czwartym tygodniu ich stosowania na poziomie powyżej 50 jtk cm-3 wyklucza możliwość ich dłuższego wykorzystania.
The paper presents results of research on the effectiveness and the viability of water filter pitchers produced by three different manufacturers. The study showed that the filter pitchers were characterized by a relatively low efficiency of chlorides, sulfates and iron retention and total hardness reduction. However, even at 3 and 4 weeks of research in the filtered water samples, the maximum standards laid down in the Regulation of the Minister of Health, on the quality of water intended for human consumption were not exceeded. It has been shown, however, that after 3 weeks of use water filter pitchers no longer fulfill their function. Total mesophilic microorganisms in the fourth week of the application of above 50 jtk cm-3 excludes the possibility of their prolonged use.